Gamla saker

Ju äldre hon blev, desto mer förkärlek fick hon för gamla saker. Kanske inte direkt för saker som hon själv köpt och som åldrades i hennes egen takt, utan snarare för saker som var äldre än hon. Det var som om hon behövde gräva ner rötterna djupare och djupare bakåt i tiden ju äldre hon själv blev. Var det någon form av åldersnoja kanske? Eller var det för att hon alltid känt sig så historielös och så rotlös? Hon funderade över om det var någon sorts magiskt tro på odödlighet. Om hon köpte gamla saker och tog vara på dem, såg till att de överlevde, kunde hon köpa sig odödlighet då? Ju mer hon grubblade, desto knäppare kände hon sig. Var andra människor i hennes ålder så här stolliga?

Demens kunde det ju i alla fall inte vara, för hon kunde inte glömma bort att hon höll på att bli gammal. Och hon längtade definitivt inte tillbaka till sitt barndomshem. Det hon längtade efter var de första åren efter att hon flyttat hemifrån, när hon var drygt 20 år och hade hela sin framtid framför sig. Precis som början på våren är den bästa tiden på året, när man har hela våren och sommaren framför sig. Då hade hon haft så mycket hopp. Nu däremot kände hon sig som slutet på hösten, hopplös, då hela den kalla långa vintern ligger framför en. När bladen vissnat och fallit ner på den regnkladdiga marken. Hon kände knappt igen sig själv i spegeln längre.

Inspirerad av Skrivpuff: Gamla

Dagliga skrivarutmaningar från författarcoachen Ann Ljungberg. Inspirationsövningar för dig som vill komma igång med – och få kontinuitet i – ditt skrivande. Här kan du skriva när du vill, hur ofta du vill!

Gamla saker

Annonser

12 reaktioner på ”Gamla saker

   1. Okej. Ja, det får ju vara en sak mellan de två. Jag ska i alla fall inte använda den texten då, utan bara länka till inlägget med inspirationsordet.

    Liked by 1 person

 1. Bra text!

  Jag har bara rättigheter att lägga in text och inte full tillgång till bloggen. Ann Ljungberg startade den för några år sedan. Efter en tid så hade hon praktikanter som skulle lägga in pufforden, men det blev inte alltid av, så jag tog över för att puffen skulle överleva och fortsätta. Om någon kopierar in den ursprungliga texten och ger Ann äran, så är det ok för mig. 🙂

  Liked by 1 person

 2. Kommer nog över alla ibland det där att livet håller på att gå mot sitt slut. Visst längtar även jag tillbaka ibland till att ha livet framför mig. Men gamla saker samlar jag inte på.

  Liked by 1 person

  1. Det gör inte jag heller direkt. Bara sådant jag tycker om och som har tillhört någon i släkten jag tycker om, men det finns inte så många saker kvar.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s