Satsa på dig själv

Lars ansåg att hela satsa-på-dig-själv-trenden var det som fått hela samhället att gå överstyr på senare år. Det hade börjat på 80-talet med ”älska dig själv” och ”satsa på dig själv”.  Senare hade den falska positivismen kommit och med den människor som gnällde över att andra ”klagade”, d v s de berättade bara som det var, men positivistmänniskorna stod inte ut med att höra det de kallade ”negativitet”, trots att det bara vara ett sätt att söka stöd hos varandra. Nej, Lars menade att de riktigt negativa människorna var de som alltid klagade över att folk ”gnällde” som de sa. ”Ta av dig offerkoftan!”, ”Ryck upp dig!” och ”Se det positivt!” var också sådant de sa, medan alla runt omkring dem bara mådde sämre och sämre.

När hans fru nyss hade dött i cancer hade många – alltför många – sagt till honom: ”Se de positivt! Nu får hon i alla fall slippa plågan.” Det är väl klart att han inte ville att hon skulle plågas, men både han och hon hade ju velat att de skulle få fortsätta sina liv tillsammans – de hade ju nästan halva livet kvar. Menade de verkligen att han skulle känna tacksamhet för att hans fru var död? Deras resonemang blev helt bisarra, tyckte Lars själv. Nu kan du äntligen ”Satsa på dig själv!” hade de sagt till honom efter att Berit hade dött. Men han ville ju inte satsa på sig själv; han ville satsa på henne och på dem tillsammans. Han hade inte den minsta lust att satsa på sig själv där han satt fylld av sorg över Berits alltför tidiga död. Och inte blev det bättre av att han sett hela samhället falla sönder, äldrevård, skolor, sjukvård osv. Av det gamla välfärdssamhället fanns det inte längre ett spår.

Inspirerad av:  Satsa

Kista

Annonser

14 reaktioner på ”Satsa på dig själv

 1. Okänsliga kommentarer tycker jag när Lars fru dött. Snacka om att gå på i ullstrumporna. Annars tycker jag att satsa på dig själv har både bra och dåliga sidor. Intressant text.

  Liked by 1 person

 2. .Tänk positivt – always look at the bright side of life! Sådana ord vill man verkligen inte höra när man mist någon. Vilket jag och mina syskon fick höra från flera människor när mamma och pappa begravdes.
  Kram ♥

  Liked by 1 person

  1. Det är det allra sista man vill höra när någon närstående har dött. Ibland är det bättre att folk håller tyst om de inte vet vad de ska säga.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s